Θέσεις Πρακτικής Άσκησης στην Ελληνική Κοινότητα του Στενού Μεσσήνας Σικελίας

Εκτυπώσιμη μορφή

Θέσεις Πρακτικής άσκησης για φοιτητές-φοιτήτριες Φιλολογίας, Παιδαγωγικής και ΤΕΦΑΑ

 Το Δ. Σ. της Ελληνικής Κοινότητας του Στενού αποφάσισε ομόφωνα να δημιουργήσει δύο θέσεις εθελοντικής εργασίας  για ασκούμενους πτυχιούχους από την Ελλάδα στις ως εξής ειδικότητες·

1 Φιλολογίας ή Παιδαγωγικής, με αντικείμενο τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης ή δεύτερης γλώσσας

2 Φυσικής Αγωγής, με αντικείμενο τη διδασκαλία ελληνικών χορών

 

Θα θέλαμε η διάρκεια του προγράμματος να είναι εξάμηνη(Ιανουάριος-Ιούνιος)

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την Ελληνική Κοινότητα του Στενού γραπτά στη διεύθυνση dmacris@libero.it ή τηλεφωνικά στο 00393315424863

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΝΟΥ ΜΕΣΣΗΝΑΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ

Η Μεσσσήνα ιδρύθηκε στα στενά της Σικελίας, όπου πέρασε ο Οδυσσέας, από Χαλκιδείς και Κυμαίους το 728 π. Χ. με όνομα Ζάγκλη, ενώ πήρε το όνομά της από το 485 π. Χ. λόγω της εγκατάστασης Μεσσηνίων αποίκων. Γεννέτειρα του Δικαιάρχου, του Ευημέρου, αρχαίων φιλοσόφων, ήταν σημαντική πόλη κατά τον Μεσαίωνα, όταν δέχτηκε πληθυσμούς από τη Σπάρτη, που έδωσαν και την ονομασία στην ευρύτερη περιοχή.  Είναι το μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Σικελίας. Εδρα πανεπιστημίου από το 1548, διαθέτει 2 θέατρα, 2 ωδεία και είναι Δήμος ελληνικής γλωσσικής μειονότητας από το 2012. Εδώ μεγαλούργησαν ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, μέγας δάσκαλος του Γένους, συγγραφέας του πρώτου εκτυπωμένου ελληνικού βιβλίου(1476) και ο πανεπιστήμονας Φραγκίσκος Μαυρόλυκος(1494-1575). Απο δω ξεκίνησε ο στόλος των Χριστιανών για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Φιλοξένησε τότε τον αγιογράφο Μιχαήλ Δαμασκηνό (1569-1572), και ανέπτυξε εμπορικές σχέσεις με τη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά. Εχει ένα μεγάλο και σημαντικό Μουσείο και μια περιφεριακή βιβλιοθήκη με 177 ελληνικά χειρόγραφα από τον Θ ως τον ΙΗ αιώνα , με πλούσια εικονογράφηση και μουσικά κείμενα. Η πόλη καταστράφηκε το 1908 από πολύ δυνατό σεισμό κι έτσι 40 πολύτιμες εικόνες της ορθόδοχης εκκλησίας του Αγ. Νικολάου των Ελλήνων φέρθηκαν από Ελληνες ναυτικούς στην Ελλάδα, όπου αποτέλεσαν τον πυρήνα του ΒΧΜ Αθηνών.

Στην πόλη μένουν περιόπου 400 Ελληνες. Η Κοινότητα διατηρεί στενές σχέσεις με την απέναντι Καλαβρία και συνεργάζεται με ελληνόφωνους Συλλόγους. Επίσης είναι έδρα ΤΕΓ(Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας) από το 2018. Η εδρα διαθέτει αίθουσα διδασκαλίας με διαδραστικό πίνακα, ελληνόγλωσση βιβλιοθήκη ανηλίκων με ονομασία "Αλκη Ζέη", δώρο των Superfast Ferries, και ενηλίκων.

Οι δραστηριόρτητές μας είναι πολλές και άρχισαν το 2003·Γίνονται τακτικά μαθήματα ΝΕ σε ανήλικους και ενήλικους , μαθητές των σχολείων,  αδελφοποιήσεις με σχολεία από την Ελλάδα(Αργοστόλι, Ασπρόπυργος) συναντήσεις με συλλόγους(Ριφόρτσο Κεφαλονιάς), συνεργασία με φορείς και πανεπιστήμια(Superfast Ferries, Παν. Αιγαίου, Παν. Κρήτης, Τοπ. Αυτοδιοίκηση Χανίων, ΟΔΕΓ, ΓΓΑΕ, Μεσσηνιακή Αμφικτυονία), συναυλίες με ελληνική μουσική, εκδρομές στα βυζαντινα χωριά του Βαλ Ντέμονε και στα Αιόλια Νησιά, μαθήματα Αγιογραφίας(από το 2013), ελληνικές πολιτιστικές καλοκαιρινές εβδομάδες στο Σταίτι και στην Τρύπη(2022-2023)

Με εκτίμηση   

Δανιήλ Μακρής

Country: 
Italy
Institution: 
Ελληνική Κοινότητα του Στενού Μεσσήνας Σικελίας
Publication date: 
Πέμπτη, 5 Οκτώβριος 2023
Information files: 
Faculties: 
ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ κ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ