Επικαιροποιημένη ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λισσαβώνα (03/04/2020)

Εκτυπώσιμη μορφή

Α. Σε συνέχεια των ανακοινώσεών μας από 18, 23 και 31 Μαρτίου 2020, σας πληροφορούμε ότι ακόμα πραγματοποιούνται εμπορικές πτήσεις προς την Αθήνα, αλλά μόνο μέσω του αεροδρομίου Βρυξελλών. Συνεπώς, είναι ακόμη δυνατός ο επαναπατρισμός όσων Ελλήνων παραμένουν στην Πορτογαλία, με τη βοήθεια τουριστικών γραφείων που έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα κρατήσεων και εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων (τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν επικαιροποιημένα στοιχεία των διαθέσιμων πτήσεων).

Β. Παρά ταύτα, μόλις πληροφορηθήκαμε ότι τα πορτογαλικά αεροδρόμια θα είναι κλειστά στους ταξιδιώτες κατά την περίοδο 9-13 Απριλίου 2020 (το ρωμαιοκαθολικό Πάσχα) και, συνεπώς, οι αναχωρήσεις θα πρέπει να προγραμματιστούν πριν ή μετά από αυτές τις ημερομηνίες.

Γ. Για την περίπτωση που αποφασισθεί κάποια πτήση επαναπατρισμού, έναντι εισιτηρίου, για να εξυπηρετήσει όσους Έλληνες πολίτες έχουν απομείνει στην Πορτογαλία και ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (φοιτητές, εργαζόμενοι με βραχυχρόνιες συμβάσεις, τουρίστες κ.ά.), είναι σκόπιμη η εγγραφή σε ειδικό κατάλογο, που επικαιροποιεί διαρκώς το προξενικό γραφείο της Πρεσβείας, με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση gremb.lis@mfa.gr και αναφορά σε αυτό της ιδιότητας του καθενός αιτούντος και του τόπου προσωρινής διαμονής του. Eξυπακούεται ότι όσοι το έχουν ήδη πράξει από τις 23 Μαρτίου, δεν απαιτείται να αποστείλουν νέο μήνυμα. Όμως, όσοι προτίθενται να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες, με εισιτήρια που έχουν ήδη εκδώσει, παρακαλούνται να μας ενημερώσουν σχετικά.

Δ. Εάν πραγματοποιηθεί η προαναφερθείσα πτήση επαναπατρισμού, στη συνέχεια δεν θα υπάρξει άλλη πτήση μέχρι την επανάληψη των τακτικών αεροπορικών δρομολογίων, σε χρονική περίοδο απώτερη όμως, που ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει.

Πηγή: https://www.mfa.gr/missionsabroad/el/portugal/news/epikairopoiemene-anakoinose-tes-presbeias-tes-elladas-ste-lissabona-03042020.html